Sök:

Sökresultat:

2281 Uppsatser om Malmös fackliga historia - Sida 1 av 153

"Att ej lÀngre sofva feghetens och liknöjdhetens sömn" Politisk identitet, kön och klass i textilarbeterskornas tidiga fackliga organisering i Malmö mellan Ären 1889 och 1902

Politisk identitet och klass- och könsmÀssiga strukturer undersöks i den tidiga fackliga organiseringen bland textilarbetarkvinnor i Malmö mellan Ären 1889 och 1902. En tid av öppningar i tolkningen av könsmönstren Àr mÀrkbar nÀr den svenska fackliga organiseringen tar fart i slutet av 1800-talet. Kvinnorna tar sig ett utrymme som sedermera blir ifrÄgasatt..

Vilken betydelse har en facklig organisation för intern rörlighet?

Detta Àr en kvalitativ studie som fokuserar pÄ en facklig organisations betydelse för intern rörlighet. Syftet Àr att bidra med kunskap om och studera vilken roll en facklig organisation har för intern rörlighet av personal inom en kommun.FrÄgestÀllningarna rör fackliga företrÀdares och medlemmar i den fackliga organisationens uppfattningar om hantering av intern rörlighet, samt den fackliga organisationens frÀmjande eller försvÄrande av denna.För att besvara frÄgestÀllningarna utifrÄn den kvalitativa ansats som tillÀmpas har empiri insamlats genom intervjuer med fyra personer frÄn varje aktörsgrupp vilket resulterade i att Ätta intervjuer genomfördes.Resultatet presenteras i tvÄ delar, en för varje aktörsgrupp. Av resultatet framkommer att den fackliga organisationen pÄ mÄnga sÀtt uppfattas frÀmja intern rörlighet för medlemmarna inom kommunen genom sitt arbete med att underlÀtta förutsÀttningarna för intern rörlighet. Resultatet visar ocksÄ att det finns möjligheter för den fackliga organisationen att inom vissa omrÄden förbÀttra sitt frÀmjande arbete för medlemmarnas interna rörlighet inom kommunen.Studien har tvÄ slutsatser. Den ena Àr att den fackliga organisationen mÄste prioritera intern rörlighet som arbetsomrÄde inom hela organisationen.

Facket, de unga och nyttan : En kvalitativ studie om fackets rekryteringsstrategi av unga medlemmar

Fackliga organisationer har allt svÄrare att rekrytera personer under 30 Är och i Äldersgruppen anstÀllda mellan 16-24 Är Àr enbart 38 procent som Àr fackligt organiserade. Denna studie inriktas dÀrav pÄ att undersöka hur fackliga organisationer arbetar med att rekrytera personer under 30 Är. Datainsamlingen sker genom intervjuer av sex fackliga organisationer samt en organisation som bestÄr av ett samarbete mellan tre fackliga organisationer. Intervjuerna inspirerades av tidigare forskning samt teoretiska utgÄngspunkter och utifrÄn det redovisas resultatet utifrÄn fyra teman. Det första temat handlar om hur viktiga mÄlgruppen personer under 30 Är Àr för de fackliga organisationerna.

Dannemora gruva : en verksamhet med lÄng historia och stor betydelse för det lokala samhÀllet

Den svenska jÀrnindustrin har en mÄnga hundraÄrig lÄng tradition och jÀrn har under stora dela av tiden varit en av landets frÀmsta exportvaror. JÀrnindustrin har dÀrför spelat en viktig roll för sÄvÀl den nationella ekonomin som för gruvorternas lokala arbetsmarknad. Den Àldsta jÀrnmalmsgruvan med tillhörande industri finner vi i norra Uppland, nÀrmare bestÀmt i orten Dannemora. DÀr har jÀrnmalmsbrytningen förekommit sedan tidigt 1500-tal och gruvan har Àven, tack vare sin högkvalitativa malm, varit landets mest framgÄngsrika. Den malm som brutits i Dannemora gruva har Àven varit kÀnt och eftertraktat pÄ bÄde den nationella och internationella marknaden och det Àr tydligt att gruvan har haft ett gott rykte i stora delar av Europa.Den hÀr uppsatsen vill genom en kvalitativ undersökningsmetod, bestÄende av litteraturstudier i kombination med intervjuer, försöka svara pÄ hur en verksamhet som Dannemora gruva med lÄng historia har betydelse för det lokala samhÀllet.

Musikbranschen och vÀrdeskapande

Antalet medlemmar har inom de flesta svenska fackliga organisationer minskat de senaste Ären. Men fortfarande har Sverige en, internationellt sett, hög facklig organisationsgrad. Detta sÀgs bland annat bero pÄ den decentraliserade lokala fackliga verksamheten pÄ arbetsplatsnivÄ. Syftet med denna studie Àr att analysera hur lokala fackliga ordföranden inom fackförbundet Kommunal i Stockholm upplever situationen med minskat medlemsantal, detta görs med avstamp i teorier om organisation och facklig medlemsutveckling. Resultatet frÄn studien visar att de frÀmsta upplevda orsakerna till att medlemsantalet sjunkit Àr en förÀndrad arbetsmarknadsstruktur, en individualiserad syn pÄ facket samt politiska beslut.

LÀrares arbetstid och arbetsbelastning En studie av hur lÀrare hanterar sin arbetstid

Syftet med detta arbete har varit att om möjligt fÄ reda pÄ hur nÄgra lÀrare upplever sin arbetssituation. Hörnstenarna i arbetet Àr lÀrares arbetstid, arbetsbelastning och arbetsuppgifter. I arbetet har nÄgra lÀrares syn pÄ sin arbetssituation jÀmförts med intentionerna i lÀrarnas fackliga avtal. För att fÄ svar pÄ mina frÄgestÀllningar har fem intervjuer genomförts. De fackliga avtalen har studerats och dessutom innehÄller arbetet forskning och erfarenheter som rör lÀrares arbetssituation.

Synen pÄ medarbetarskap ? mellan olika parter pÄ en arbetsplats

Syftet med studien Àr att undersöka huruvida det förekommer skillnader i en fallorganisation pÄ hur medarbetarskapet uppfattas av de tre grupperna; chef, medarbetare samt fackliga representanter. Dessa grupper jÀmförs sedan med varandra och med tidigare forskning inom medarbetarskap.Undersökningen utgÄr frÄn HÀllsténs och Tengblads medarbetarskapshjul och anvÀnds i kombination med empowerment och inlÀrd hjÀlplöshet för att jÀmföra och analysera de skillnader som fanns mellan de olika grupper gentemot varandra och genom medarbetarskap som teori.En blandad kvalitativ- och kvantitativ ansats anvÀndes för att fÄ största möjliga bredd pÄ fallstudien. Den kvantitativa delen bestÄr av en enkÀt som utfördes pÄ hela fallorganisationen och den kvantitativa delen bestod av en djupintervju med fackliga representanter. Dessa data sammanstÀlls sedan och anvÀnds pÄ ett öppet sÀtt för att undersöka tendenser.Studien visade att det fanns relativt goda vÀrden inom omrÄdet medarbetarskap med höga vÀrden frÄn sjÀlvskattningsformulÀren samt med en god syn pÄ medarbetarskapet frÄn de fackliga representanterna. Skillnaden fanns dÀremot i hur medarbetarskapet sÄgs mellan grupperna; medarbetare, chef och fackliga representanter.

JÀrnvÀgen till LuleÄ

Denna undersökning syftar till att klarlÀgga den beslutsfattandeprocess som lÄg bakom byggandet av jÀrnvÀgen till LuleÄ i slutet av 1800-talet. Hela problematiken började mer Àn 250 Är tidigare nÀr malmtillgÄngarna i Norrbotten blev kÀnda och de första försöken att exploatera dessa kom till stÄnd. Ganska snart insÄg man att transporten av malm till hamnstÀder som PiteÄ och LuleÄ var besvÀrlig samt ineffektiv dÄ dessa mestadels företogs med hjÀlp av ackjor och slÀdar. I och med att jÀrnvÀgar började byggas frÄn 1825 och framÄt sÄ kunde en lösning pÄ problemet skönjas och en mÀngd undersökningar gjordes för att övertyga de styrande i Stockholm om detta alternativ. Intresset frÄn centralmaktens sida var dock till en början svalt, framför allt pÄ grund av den rÄdande oviljan frÄn mellansvenska bruksÀgare att uppmuntra till en ökad produktion av malm i Nordsverige.

Utredning om möjligheten att simulera flöden i slurryrör

Projektet Àr gjort Ät Northland Resources AB som Àr ett gruvbolag med verksamhet i Kaunisvaara. Northland producerar ett höghaltigt jÀrnmalmskoncentrat.Syftet med projektet Àr att Northland vill utreda möjligheten att simulera flödet av slurry (vatten och malm) i slurryrör. Slurryrören Àr utsatta för stort slitage. Med en simulering vill Northland fÄ bÀttre förstÄelse kring slitaget vilket pÄ sikt leder till en mer driftsÀker anlÀggning. Northland vill Àven kunna anvÀnda sig av simulering vid nykonstruktion för att bÀttre kunna sÀkerstÀlla tÀnkt funktion.En nulÀgesanalys av problemet Àr framtagen och tillsammans med Algoryx, leverantör av mjukvara och tjÀnster för visuell och interaktiv fysikbaserad simulering, har caset studerats.Resultatet av utredningen visar att det i dagslÀget inte finns nÄgon fÀrdig modell som klarar av att simulera malm tillsammans med vatten i rör.

Ett försvagat kollektiv? : Lokala ordförandens erfarenheter av en lÀgre facklig organisationsgrad

Antalet medlemmar har inom de flesta svenska fackliga organisationer minskat de senaste Ären. Men fortfarande har Sverige en, internationellt sett, hög facklig organisationsgrad. Detta sÀgs bland annat bero pÄ den decentraliserade lokala fackliga verksamheten pÄ arbetsplatsnivÄ. Syftet med denna studie Àr att analysera hur lokala fackliga ordföranden inom fackförbundet Kommunal i Stockholm upplever situationen med minskat medlemsantal, detta görs med avstamp i teorier om organisation och facklig medlemsutveckling. Resultatet frÄn studien visar att de frÀmsta upplevda orsakerna till att medlemsantalet sjunkit Àr en förÀndrad arbetsmarknadsstruktur, en individualiserad syn pÄ facket samt politiska beslut.

Fackförbundens framtid : en kvantitativ studie om det fackliga medlemsraset

Följande examensarbete belyser den fackliga organisationens medlemsras och vad som kan tÀnkas ligga bakom detta fenomen. Studien har tvÄ syften; att kartlÀgga vilka faktorer som kan ligga bakom medlemsraset och att göra en empirisk undersökning för att dÀrigenom ta reda pÄ varför medlemmarna i SKTF valde att gÄ ur fackförbundet. Jag har dÀrför utgÄtt frÄn följande frÄgestÀllningar: Av vilken anledning vÀljer medlemmar i ett fackförbund att lÀmna den fackliga organisationen? Vad krÀvs för att före detta medlemmar i SKTF ska ÄtervÀnda till fackföreningen? LitteraturmÀssigt presenteras olika orsaker som kan ha bidragit till medlemsraset, bland annat höjningen av a-kasseavgiften, högkonjunkturen, kön, Älder samt fackförbundens arbetsuppgifter. För att kunna besvara frÄgestÀllningarna har den metodologiska utgÄngspunkten för studien varit en kvantitativ forskningsstrategi.

Bereden (beredskaps)vÀg för kvinnorna LÀrarinneförbundet i krigets skugga. : En studie i folkskollÀrarinnornas fackliga och politiska aktivitet under be-redskapsÄren 1940-1945

Denna studies syfte Àr att försöka kartlÀgga folkskollÀrarinnornas fackliga och politiska akti-vitet under andra vÀrldskrigets beredskapsÄr i Sverige, samt belysa flera av de problem 40-talets kvinnoorganisationer stod inför.Det empiriska matrealet har i huvudsak bestÄtt av utvalda artiklar, annonser och notiser i folk-skollÀrarinnornas fackliga tidningsorgan LÀrarinneförbundet (LF). Resultatet presenteras te-matiskt samt i tabellform.De kvinnliga folkskollÀrarnas ambition under beredskapsÄren var att förbereda en evig vÀrlds-fred, misstagen frÄn första vÀrldskriget fick inte upprepas. DÄ var de, sÄ att sÀga, tagna pÄ sÀngen vid krigsutbrottet. Denna gÄng var de förberedda och inte minst, redan organiserade.Bereden vÀg för Herran har i denna studie, i jÀmstÀlldhetens namn Àndrats till Bereden vÀg för Kvinnan, med tanke pÄ att dessa fackligt aktiva pionjÀrkvinnor i mÄngt och mycket, be-redde vÀg för kommande generationer av yrkeskvinnor.

How is the Holocaust described in three different

I kursplanen för Àmnet historia pÄ grundskolan stÄr skrivet att undervisning bl.a. ska ge eleverna möjlighet att utveckla sitt historiemedvetande, ge dem kunskap om hur historia kan anvÀnda för olika syften samt att eleverna ska fÄ kunskap om hur historia skapar identitet hos individer. Syfte med denna undersökning Àr att utifrÄn historiemedvetande, historiebruk och identitet jÀmföra hur tre olika lÀroböcker ( SO-S Historia del 4, Historia PunktSo och Levande Historia) gestaltar förintelsen och avgöra vilken som Àr lÀmpligast att anvÀnda i undervisningen om förintelsen utifrÄn de kursplanmÄl som historiemedvetande, historiebruk och historieidentitet . Historieböckerna SO-Historia del 4 och HistoriaPunktSO Àr de tvÄ historieböcker som pÄ olika sÀtt gestaltar förintelsen genom dessa tre historiska begrepp.

PopulÀr historia - historiesyn kontra kursplan

Denna uppsats behandlar tidskriften PopulÀr Historia. Tidskriften anvÀnds av mÄnga skolor och jag har sjÀlv anvÀnt den i undervisningen. Dock undrar jag om den har en historiesyn som ligger i samklang med kursplanen för historia A pÄ gymnasiet. För att fÄ en bra bild av bÄde PopulÀr Historia och kursplanen redogörs de för separat. Tidskrift och kursplan jÀmförs sedan och skillnader respektive likheter presenteras.InnehÄllet i tidskriften visar sig inte vara helt i samförstÄnd med kursplanen utan skiljer sig pÄ mÄnga punkter.

Utsagor om vilka yrkeskategorier som bör tjÀnstgöra i förskolan ur olika intressenters framtidsperspektiv

Abstract Utsagor om vilka yrkeskategorier som bör tjÀnstgöra i förskolan ur olika intressenters framtidsperspektiv. Författare: Jessica Rosberg och Jessica Schubert Möller Yrkesrollsdiskussioner mellan barnskötare och förskollÀrare har lÀnge förekommit i förskolans vÀrld och syftet med denna undersökning Àr att ta reda pÄ vad denna diskussion egentligen stÄr för samt hur man tÀnker kring bemanningen pÄ förskolan i framtiden. För att fÄ en bakgrund till diskussionen har vi valt att göra en tillbakablick pÄ aspekter kring de bÄda yrkesrollernas historia. Sammanfattningsvis kan vÄr huvudfrÄga formuleras som: Hur kan diskussionen om barnskötares och förskollÀrares yrkesroller förstÄs i ett historiskt och nutida perspektiv: ? Hur motiverar barnskötare/förskollÀrare sin roll i förskolan igÄr, idag och i ett framtidsperspektiv? ? Vilka utsagor om yrkeskompetenser i framtidens förskola finns hos politiker/chefer/fackliga representanter? Eftersom vÄr undersökning handlar om tvÄ yrkeskategorier med olika utbildningsnivÄ som ska utgöra ett arbetslag har vi kopplat till följande teoretiska utgÄngspunkter: bröderna Dreyfus femstegsmodell frÄn nybörjare till expert, och Bourdieus begrepp fÀlt, kapital och habitus. VÄr undersökningsgrupp bestÄr av sammanlagt sexton intervjupersoner med olika utbildning och yrkesutövande i Hörby kommun.

1 NĂ€sta sida ->